Pokrzywka kontaktowa

Pokrzywka kontaktowa może mieć zarówno alergiczny, jak i niealergiczny charakter. Jej alergiczna odmiana najczęściej jest powiązana z kontaktem z sierścią zwierząt, alergenami roślinnymi (chociażby cytrusami) oraz alergenami pokarmowymi (tu prym wiodą ziemniaki, szparagi i cebula). Natomiast jej niealergiczny odpowiednik najczęściej jest skutkiem kontaktu z niektórymi roślinami, zwierzętami morskimi lub lekami.

Niealergiczna jest również geneza pokrzywki kontaktowej wywołanej przez ukąszenie owada. Taka sytuacja może być być bardzo groźna, gdyż u osób uczulonych na jad owadów błonkoskrzydłych może dojść do wstrząsu anafilaktycznego.

Objawy skórne są ograniczone do miejsca kontaktu z alergenem, pojawiają się po kilkunastu minutach od kontaktu. Zazwyczaj nie trwają więcej, niż kilka godzin. U osób silnie uczulonych na daną substancję choroba może przyjąć uogólniony charakter.

Mediatorem zapalnym w tym zjawisku jest histamina a rolę przeciwciała reagującego z antygenem pełni IgG.

Małgorzata Kowalska

Literatura:
1) S. Jabłońska, S. Majewski: "Choroby skóry".