Dieta osób z alergią na mleko krowie

Alergicy na mleko krowie muszą wykluczyć ze swojej diety wszystkie produkty mleczne oraz samo mleko, co łatwo może prowadzić do niedoborów pokarmowych, co jest szczególnie niepożądane u dzieci.

W diecie należy zadbać o odpowiednią podaż białka, wapnia, witaminy B2 oraz witaminy D, gdyż te składniki w dużej mierze znajdują się w produktach mlecznych. Zwykle dość rzadko podejmuje się decyzję o suplementacji wapnia i stara się dostarczyć go razem w pokarmem.

Produkty bogate w wapń to niektóre wody mineralne, soja, migdały, ciecierzyca, figi, orzechy, pietruszka, szałwia, chleb żytni, muesli, sardynki, mięso zająca, żółtko jaja, buraki, cykoria czy morele.

Mleko jako takie najczęściej jest zastępowane mlekiem sojowym, ryżowym, migdałowym lub owsianym, które są świetnym źródłem białka dla organizmu. Natomiast witaminy B2 oraz D można znaleźć w jajkach, rybach, wątróbce czy płatkach kukurydzianych.

Jak widać, dieta osoby uczulonej na mleko krowie wymaga tylko trochę więcej uwagi i kontroli ze strony rodziców i wcale nie jest uboga ani monotonna.

Małgorzata Kowalska

Literatura:
1) J. Engel: "Kompendium alergii".
2) L. Conti: "Alergie i nietolerancje pokarmowe".