Co może jeść osoba z celiakią?

Przed laty osoba chora na celiakię była skazana na monotonną dietę i ciągłą walkę z uporczywie nawracającą chorobą. Obecnie sytuacja znacznie się poprawiła. Istnieje wiele przepisów na potrawy bez użycia glutenu, które nie tylko są bezpieczne i bardzo smaczne.

Jednocześnie dieta osób z chorobą trzewną jest urozmaicona i dostarcza im wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Powstały nawet restauracje, w których serwuje się wyłącznie produkty bezglutenowe. Na rynku można kupić mąkę bezglutenową - zwykle kukurydzianą, ziemniaczaną, ryżową lub skrobię ryżową. Istnieje nawet specjalne piwo i słodycze bez dodatku glutenu.

Chorzy bez obawy mogą jeść popcorn, płatki kukurydziane czy świeże warzywa i owoce. Zazwyczaj nie ma konieczności suplementacji witamin i minerałów, gdyż dieta osoby dotkniętej celiakią pokrywa zapotrzebowanie na te składniki odżywcze. Niekiedy lekarz może przepisać preparaty witaminowe w ostrej fazie choroby. Zazwyczaj najlepszą motywacją do zachowania diety jest wyraźna poprawa stanu zdrowia. Zasada jest dość prosta - im większy reżim, tym zdrowszy organizm.

Małgorzata Kowalska

Literatura:
1) J. Engel: "Kompendium alergii".
2) L. Conti: "Alergie i nietolerancje pokarmowe".