Alergie pokarmowe IgE-niezależne

Wśród chorób przewodu pokarmowego o podłożu alergicznym związanych z mechanizmem IgE-niezależnym możemy wyróżnić eozynofilowy nieżyt żołądka i jelit, alergiczne zapalenie jelita grubego i okrężnicy oraz alergiczne zapalenie jelita grubego.

Eozynofilowy nieżyt żołądka i jelit


Eozynofilowy nieżyt żołądka i jelit jest na szczęście dość rzadko występującym schorzeniem. Wśród objawów klinicznych prym wiodą wymioty, biegunka, spadek masy ciała oraz niedobór wzrostu lub spadek tempa przyrastania. Do tego dołączają czasami bardziej złożone dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz wzrost liczby eozynofili we krwi obwodowej.

Eozynofile, czyli granulocyty obojętnochłonne, są rodzajem białych krwinek. W organizmie pełnią rolę obrońców przed drobnoustrojami, zwłaszcza przed pasożytami. W eozynofilowym nieżycie żołądka i jelit można zaobserwować nacieki zapalne złożone właśnie z eozynofili wokół zajętych procesem chorobowym narządów.

Niestety dotychczas nie wyjaśniono mechanizmu powstawania tego schorzenia. Podejrzewa się alergię na niektóre produkty spożywcze. Często jednak trudno dociec przyczyny powstawania objawów klinicznych. Chorobę leczy się za pomocą diety eliminacyjnej oraz farmakologicznie, jednak stosunkowo często obserwuje się małą poprawę po usunięciu z diety szkodliwych pokarmów.

Alergiczne zapalenie jelita grubego i okrężnicy


Alergiczne zapalenie jelita grubego i okrężnicy jest chorobą typowo niemowlęcą i wczesnodziecięcą. Dzieci cierpią z powodu przewlekłej biegunki i zaburzeń wzrostu. Udowodniono, że rozwój choroby ma związek z nadwrażliwością na mleko krowie, sojowe i ich przetwory. W wyniku kontaktu z alergenem dochodzi do uszkodzenia błony jelitowej u dzieci i wystąpienia objawów choroby. Zmiany cofają się całkowicie po wykluczeniu z diety szkodliwych substancji.

Alergiczne zapalenie jelita grubego


Alergiczne zapalenie jelita grubego pojawia się zwykle u dzieci koło trzeciego miesiąca życia. Niemowlę cierpi z powodu biegunki a w stolcu pojawia się krew. Schorzenie również ma związek z uczuleniem na białko mleka krowiego oraz sojowego, ale dzieci wykazują też nadwrażliwość na mleko matki. Wykluczenie tych pokarmów z diety przynosi szybką poprawę stanu klinicznego.