Alergie pokarmowe

Alergia pokarmowa to reakcja nadwrażliwości na kontakt lub spożycie substancji zawartej w pokarmie, która u zdrowych osób nie wywołuje żadnych objawów. Definicja ta jest o tyle istotna, że większość wizyt u lekarza spowodowanych odbiegającą od normy reakcją na pożywienie nie ma podłoża alergicznego a zaledwie zatrucia lub nietolerancji pokarmowej.

Należy również odróżnić pojęcie nietolerancji od reakcji alergicznej. By doszło do wystąpienia objawów alergii, wystarczy minimalna, śladowa nawet ilość czynnika alergizującego i bardzo krótki czas. O nietolerancji mówimy, gdy dojdzie do kontaktu z większą ilością podejrzanego produktu a efekty widoczne są po kilku godzinach. O nietolerancji pokarmowej mówimy również wtedy, gdy pojawiają się niespecyficzne objawy, takie jak migrenowe bóle głowy czy niepokój. Taka reakcja często występuje po zjedzeniu serów dojrzewających a konkretnie znajdującej się w nich tyraminy.

Alergie pokarmowe natomiast to reakcja o podłożu immunologicznym na specyficzny alergen - najczęściej białko. Wytwarzane są wtedy najczęściej przeciwciała klasy IgE oraz mediatory zapalne, takie jak histamina czy bradykinina. Objawy pojawiają się zazwyczaj po około 15 minutach, lecz istnieją również takie procesy immunologiczne, które prowadzą do ujawnienia symptomów po 12 do 48 godzinach od kontaktu z pokarmem.

Alergia na warzywa i owoce


Alergia na warzywa i owoce jest typowa w krajach, w których spożycie warzyw i owoców jest wysokie - na przykład w krajach śródziemnomorskich. Reakcja alergiczna jest dość charakterystyczna.

Klasycznym objawem jest pokrzywka oraz towarzyszący niekiedy obrzęk naczynioruchowy. Również wystąpienie kłopotów jelitowych, oddechowych oraz miejscowych reakcji skórnych w okolicy ust jest często powiązane z obecnością alergii na dany owoc lub warzywo. Alergeny znikają podczas gotowania. Dotychczas odkryto i opisano prawie sto alergenów w owocach i warzywach.

Małgorzata Kowalska

Literatura:
1) J. Engel: "Kompendium alergii".
2) L. Conti: "Alergie i nietolerancje pokarmowe".