Alergia na warzywa

Seler


Seler jest najczęstszą przyczyną wystąpienia objawów alergii u osób dorosłych. Symptomy pojawiają się po spożyciu wszystkich rodzajów warzywa i mogą być dość poważne. Dochodzi do obrzęku naczynioruchowego, pokrzywki i zmian skórnych w okolicy ust. Niekiedy może się to skończyć wstrząsem anafilaktycznym. Udowodniono również występowanie reakcji krzyżowych z roślinami z tej samej rodziny, takimi jak marchew, pietruszka czy koper włoski.

Marchew


Marchew jest warzywem bogatym w betakaroten, który jest niezbędny do wytwarzania w organizmie witaminy A. Jest on odporny na wysoką temperaturę. Alergen natomiast ginie podczas gotowania, dlatego też większość osób uczulonych na to warzywo może spożywać je po ugotowaniu. Potwierdzono reakcje krzyżowe z selerem, jabłkiem i ziemniakami.

Pomidor


Alergen zawarty w pomidorze jest podobny pod względem strukturalnym do alergenów zawartych w ziemniakach, selerze czy marchwi. Osoby uczulone zwykle rozwijają typową reakcję alergiczną - pokrzywkę, zmiany w okolicy ust - po spożyciu surowego warzywa. Wielu chorych dobrze toleruje sosy pomidorowe czy ketchup. Zaobserwowano również reakcje pseudoalergiczne u osób wrażliwych, co koreluje z faktem, że pomidor zawiera dużo histaminy oraz stymuluje wydzielanie endogennej histaminy przez komórki tuczne.

Ziemniak


Ziemniak jest praktycznie najpopularniejszym warzywem w naszym kraju, co przekłada się na dość sporą rzeszę osób uczulonych. Alergen występujący w ziemniaku jest wrażliwy na temperaturę, więc objawy kliniczne pojawiają się zazwyczaj po kontakcie surowym warzywem. Pojawia się alergia skórna o typie pokrzywki, nieżyt nosa a nawet astma. Gotowane ziemniaki w większości wypadków nie są przyczyną wystąpienia tych symptomów.

Gorczyca


Alergia na gorczycę występuje w krajach o dużym spożyciu tego warzywa. Stosowana głównie do wyrobu musztardy, zwłaszcza francuskiej, może być przyczyną wystąpienia objawów ze strony skóry lub obrzęku naczynioruchowego. Zwykle symptomy nie są bardzo nasilone.

Czosnek, cebula, por, szczypiorek


Czosnek, cebula, por, szczypiorek należą do jednej rodziny i mogą wywołać objawy ze strony układu oddechowego (nieżyt śluzówek nosa czy astma) oraz kontaktowe zapalenie skóry. Z diety osób uczulonych należy wyeliminować wszystkie cztery warzywa, gdyż możliwe są reakcje krzyżowe.

Małgorzata Kowalska

Literatura:
1) J. Engel: "Kompendium alergii".
2) L. Conti: "Alergie i nietolerancje pokarmowe".