Alergia na soję

Soja należy do roślin strączkowych. Jest bogata w białko i często jest stosowana w przemyśle spożywczym do wytwarzania wielu najrozmaitszych produktów - od oleju czy mleka przez kiełki i margaryny po soki warzywne i tofu, znany zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej.

Uczulenie wywołuje komponent białkowy ziarna soi. Istotny również wydaje się fakt, że dzieci uczulone na białko mleka krowiego, mogą uczulić się na mleko sojowe. Reakcje alergiczne u osób z potwierdzoną alergią na białko soi mogą mieć poważny i gwałtowny przebieg.

Wyeliminowanie soi z diety jest bardzo trudne, gdyż soja jest często ukrytym składnikiem pożywienia. Na etykietach pojawia się pod nazwą skrobia roślinna, aromaty naturalne, mąka roślinna czy nawet wywar warzywny. Eliminacja soi jednak rzadko dochodzi do powstania niedoborów składników odżywczych, gdyż są one dość popularne wśród innych produktów. Mogą wystąpić reakcje krzyżowe z innymi roślinami strączkowymi w szczególności z orzeszkami arachidowymi.

Małgorzata Kowalska

Literatura:
1) J. Engel: "Kompendium alergii".
2) L. Conti: "Alergie i nietolerancje pokarmowe".