Alergia na ryby, mięczaki i skorupiaki

Ryby są najczęstszą przyczyną alergii u osób dorosłych. Reakcja alergiczna może pojawić się w każdym wieku i często dotyczy kilku gatunków ryb. Najbardziej znany jest dorsz, ale również inne ryby morskie lub słodkowodne mogą być przyczyną reakcji nadwrażliwości.

Alergie występują częściej po spożyciu surowej lub krótko smażonej ryby, jednak wysoka temperatura nie likwiduje alergenów zawartych w mięsie ryby. Należy również pamiętać, że mączka rybna jest stosowana powszechnie jako karma dla zwierząt domowych, co może przyczynić się do kłopotów osoby uczulonej. Niektóre ryby zawierają duże ilości histaminy lub mają zdolność wyzwalania endogennej histaminy. Zjawisko to prowadzi do powstawania reakcji pseudoalergicznej lub toksycznej.

Skorupiaki - raki, homary, kraby czy langusty - mają duży potencjał alergizujący. Alergeny zawarte w mięsie skorupiaków są odporne na wysokie temperatury a do reakcji uczuleniowej może dojść również po ekspozycji na zapach podczas gotowania. U osób wrażliwych może dojść do wyzwalania histaminy i reakcji pseudoalergicznej - podobnie jak w przypadku ryb. Rozróżnienie tych dwóch typów reakcji jest trudne i zwykle wymaga diagnostyki u specjalisty.

Mięczaki - takie jak małże, kalmary, ostrygi, ślimaki oraz ośmiornice - są dość rzadko spotykanym czynnikiem wywołującym alergie, jednak charakteryzują się silnymi objawami klinicznymi aż do zagrażających życiu. Może również dojść do reakcji krzyżowej z rybami różnych gatunków.

W przypadku alergii na ryby, mięczaki i skorupiaki należy wykluczyć z diety produkty wywołujące reakcję alergiczną i zastąpić je produktami bogatymi w białko, minerały, witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Do takich produktów należą rośliny strączkowe, mięso, jaja, sery, zboża czy oliwa z oliwek. Pod kontrolą lekarza można również rozpocząć suplementacji kwasów omega 3 oraz 6.

Małgorzata Kowalska

Literatura:
1) J. Engel: "Kompendium alergii".
2) L. Conti: "Alergie i nietolerancje pokarmowe".