Alergia na owoce

Jabłko


Jabłko ma wiele odmian i jest jednym z najliczniej uprawianych owoców w Polsce. Alergeny zawarte w poszczególnych gatunkach różnią się budową strukturalną, co jest przyczyną występowania różnych reakcji u osób uczulonych na różne odmiany owocu. Alergeny jabłka, wiśni, selera, ziemniaka oraz marchwi są bardzo podobne do alergenu zawartego w pyłku brzozy. Podobieństwo prowadzi do wystąpienia reakcji krzyżowych między tymi gatunkami. Większość alergików może spożywać jabłka po ugotowaniu, gdyż wysoka temperatura niszczy szkodliwe substancje.

Brzoskwinia


Alergen jest izolowany głównie ze skórki brzoskwini. Jest odporny na temperaturę, czyli znajduje się też w przetworach z tego owocu. Reakcja ma najczęściej charakter pokrzywki i zmian w okolicy ust. Sporadycznie może dochodzić do obrzęku naczynioruchowego lub nawet do reakcji anafilaktycznej. Stwierdzono również reakcję krzyżową z wiśniami, morelami, śliwkami i migdałami oraz z pyłkami traw. Udowodniono natomiast, że obranie brzoskwini ze skórki prawie całkowicie eliminuje alergen i wielu alergików może spożywać ten owoc w takiej postaci.

Owoce cytrusowe


Owoce cytrusowe uważane są za jednego z głównych winowajców alergii pokarmowych, w rzeczywistości dość rzadko wywołują objawy alergii. Poza znanymi wszystkim pomarańczami, cytrynami czy grejpfrutami do tej grupy roślin należą również cedr oraz bergamotka. Najczęściej reakcja alergiczna jest skutkiem spożycia pomarańczy. Groźne dla zdrowia objawy kliniczne występują sporadycznie. Zazwyczaj dochodzi do powstania zmian w okolicy ust oraz pokrzywki skórnej.

Kiwi


Kiwi nie należy do owoców cytrusowych. W naszym kraju jest głównie spożywany w postaci surowej, rzadko dodawany do ciast lub deserów. Kiwi zawiera alergen, który może wywołać zmiany o charakterze alergicznym wokół ust oraz obrzęk naczynioruchowy. Jednak należy pamiętać, że kiwi może być odpowiedzialne za wystąpienie zaburzeń oddychania, czasem o znacznym stopniu zaawansowania. Niekiedy konieczna jest pomoc lekarza. Osoby uczulone na alergen owocu kiwi powinny bezwzględnie unikać spożywania tego owocu. Potwierdzono występowanie reakcji krzyżowych z sezamem, papryką i mąką żytnią.

Truskawki


Truskawki wyjątkowo rzadko są przyczyną wystąpienia objawów alergii w najprostszym rozumieniu tego słowa. Jednak należy pamiętać, że - podobnie jak ryby, mięczaki i skorupiaki - truskawki mogą wyzwalać w organizmie wewnętrzną histaminę. Zjawisko to prowadzi do powstania reakcji pseudoalergicznych lub toksycznych i nie uważa się go za podstawę do rozpoznania alergii na truskawki.

Banan


Banan dość rzadko jest bezpośrednim czynnikiem sprawczym alergii. Jednak wyjątkowo często pojawiają się alergie na podłożu reakcji krzyżowych. U osób uczulonych na pyłek ambrozji może pojawić się pokrzywka, zmiany skórne w okolicy ust lub obrzęk naczynioruchowy po tym, jak zjedzą owoc. Również osoby ze stwierdzoną alergią na awokado, melona, kiwi czy kasztany powinny unikać spożywania bananów, gdyż może to prowadzić do wystąpienia objawów klinicznych. W końcu zaobserwowano też reakcje uczuleniowe po zjedzeniu banana u alergików z nadwrażliwością na lateks i jego pochodne.

Małgorzata Kowalska

Literatura:
1) J. Engel: "Kompendium alergii".
2) L. Conti: "Alergie i nietolerancje pokarmowe".