Alergia na orzeszki arachidowe

Orzeszki arachidowe należą do roślin strączkowych. Zidentyfikowano dwa białka będące alergenami w tych produktach. Nawet śladowa ilość czynnika wywołującego może prowadzić do silnie wyrażonych objawów klinicznych, nawet do wstrząsu anafilaktycznego. Są to na szczęście dość rzadkie przypadki i częściej spożycie pokarmu przez osobę uczuloną kończy się pokrzywką, napadem astmy lub biegunką i wymiotami.

Alergia może pojawić się w każdym wieku, jednak głównie zdarza się u dzieci. Raz stwierdzona reakcja alergiczna zmusza do stałej zmiany diety i wyeliminowania orzeszków ziemnych. Poza eliminacją samych orzechów, należy też wykluczyć olej arachidowy, masło orzechowe. W niektórych daniach kuchni chińskiej znaleźć można ten produkt. Jest on również obecny w wielu słodyczach (czasem w śladowych ilościach) oraz sosach różnego rodzaju. Bezpieczny natomiast jest rafinowany (niewyciskany na zimno) olej arachidowy, gdyż proces produkcyjny usuwa szkodliwy alergen.

Niedobory witamin, lipidów oraz niektórych składników mineralnych są bez problemu niwelowane przez inne produkty spożywcze. Niestety potwierdzono możliwość reakcji alergicznej krzyżowej z innymi warzywami strączkowymi – fasolą, bobem, soją, gumą arabską czy lukrecją.

Małgorzata Kowalska

Literatura:
1) J. Engel: "Kompendium alergii".
2) L. Conti: "Alergie i nietolerancje pokarmowe".