Alergia na mleko

Alergia na mleko jest to konkretnie alergia na białko mleka krowiego. Zwykle dotyczy małych dzieci, ale nie można wykluczyć jej u osoby dorosłej lub nastolatka. Co ciekawe i istotne, do wystąpienia objawów nie jest konieczne wypicie mleka lub jego produktów. Wystarczy wdychanie mleka w proszku lub pyłu mlecznego, na przykład w fabrykach wywarzających produkty z mleka.

Objawy alergii na mleko mogą dotyczyć układu pokarmowego i zaprezentować się jako wymioty, biegunka, kolkowe bóle brzucha i krwawienie z przewodu pokarmowego. Mogą również dotknąć układu oddechowego pod postacią kaszlu, obrzęku i przekrwienia śluzówek nosa czy przyspieszonego oddechu. Objawy mogą jednocześnie dotyczyć skóry - pojawia się pokrzywka i wyprysk atopowy.

W diecie osób uczulonych na mleko i jego przetwory stosuje się zwykle mleko kozie lub owcze, jednak możliwa jest reakcja krzyżowa i wtórna alergia, więc takie zamienniki nie są wskazane. Alergeny zawarte w krowim mleku (zwykle jest to kazeina, laktoglobulina i laktoalbumina) są odporne na wysokie temperatury, ale można je zlikwidować poddając mleko temperaturze 110 do 115 st. C przez około pół godziny. Jest to proces sterylizacji mleka i pozwala na spożywanie jego produktów osobom uczulonym.

Pocieszający jest fakt, że większość alergików gubi uczulenie na mleko krowie we wczesnej dorosłości.

Małgorzata Kowalska

Literatura:
1) J. Engel: "Kompendium alergii".
2) L. Conti: "Alergie i nietolerancje pokarmowe".