Alergia na jaja

Jaja są zdolne do wywołania bardzo gwałtownej reakcji alergicznej, szczególnie u maluchów. Dodatkowym czynnikiem ryzyka jest fakt, że jaja są wykorzystywane do produkcji wielu artykułów spożywczych.

Jajka możemy znaleźć, poza oczywistymi produktami, w marcepanie, winach i piwie, chlebie czy gotowych zupach. Również obecność na etykiecie produktu takich substancji jak owomukoid, owoalbumina, globulina czy witelina świadczy o zastosowaniu jaj w produkcji wyrobu. Najczęściej niestety należy również zrezygnować z wizyt w restauracjach, gdyż dania tam przyrządzane czasem trudno ocenić pod kątem obecności jaj. Alergeny te są odporne na działanie wysokich temperatur.

Jako zamienniki w diecie stosuje się banany, mączkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, produkty sojowe. Dostępne są również specjalnie przyrządzane makarony, pierogi czy kluski bez użycia jajek.

Wykluczenie jaj oraz ich przetworów z diety jest dość trudne i może prowadzić do ograniczenia jadłospisu, czasem nawet dość dotkliwego. Dieta osób uczulonych na alergeny jaj musi być prowadzona przez specjalistę.

Małgorzata Kowalska

Literatura:
1) J. Engel: "Kompendium alergii".
2) L. Conti: "Alergie i nietolerancje pokarmowe".